Mvafribehandling.no

Ikke fjern momsfritaket for alternativ/komplementær behandling!

Fra 1. januar 21 har det blitt innført 25% mva på alternativ- og komplementær behandling – denne regningen må sluttbrukeren ta. Det betyr eksempelvis at massasjetimen din, turen til refleksologen eller gestaltterapeuten, blir 25 % dyrere. Dette gjelder også dersom terapeuten er autorisert som helsepersonell (f.eks sykepleier)

I påvente av at en autorisasjonsordning kommer på plass for osteopater og naprapater, slipper disse mva. Det samme gjelder akupunktører mens det avgjøres om det skal bli autorisasjonsordning også for disse. 

Mvafribehandling mener det er feil at vi må betale mer for ikke-subsidierte helsetjenester – derfor kjemper Mvafribehandling for å få tilbake mvafritaket for alternativ og komplementær behandling.


Oppropet

Vi er mange som benytter oss av naturmedisinske og alternative behandlingsformer fordi det fremmer livskvaliteten, er komplementært til annen behandling og gjør det mulig å stå i jobb til tross for helseplager. Derfor krever vi at MVA-fritaket for alternativ behandling beholdes!

Behandling hos autorisert helsepersonell som utfører alternative/komplementære behandlingsformer er i dag unntatt fra merverdiavgift. Dette fritaket gjelder også hos terapeuter som står i registeret for utøvere av alternativ behandling. Vi mener at mange slike behandlingsformer er helsefremmende og virker forebyggende. Noen av metodene er gode mot kroniske helseproblemer som helsevesenet ikke har fullgode behandlingstilbud for. Derfor sparer de mange enkeltpersoner for lidelser, avlaster det offentlige helsevesenet og samfunnet slipper store utgifter. 

Et tillegg i prisen på 25% vil føre til at det kan bli vanskelig for mange som trenger det å fortsette å benytte seg av de komplementære behandlingstilbudene. Behandling som kan være det som gjør forskjellen for at mange mennesker kan stå i livene sine og bli i jobbene sine. Derfor krever vi at MVA-fritaket for alternativ behandling beholdes inntil bedre støtteordninger er på plass.

   Logo til PAM - Pasientorganisasjon for Alternativ Medisin    

Følg oss i sosiale medier


Fb-ikon
Vår fb-gruppe

Twitter-ikon
Twitter konto

Mvafribehandling

[instagram-feed num=6 cols=3]

Om aksjonen – og hvordan du kan bidra

Bakgrunn for aksjonen

Denne aksjonen er utløst av at Arbeiderpartiet har lagt inn forslag om innføring av merverdiavgiftplikt for alternativ behandling i sitt alternative budsjett for 2019.

Initiativtakerne for denne underskriftskampanjen mente at dette var et ugjennomtenkt forslag. Det finnes ulike tanker om hvordan den nåværende ordningen med merverdifritak bør fortsette eller om andre tiltak kan være bedre. Vi ønsket å få fram at momsfritaket på alternativ behandling er så viktig både for oss som enkeltindivider og sett i et samfunnsperspektiv at endringer i dette ikke kan gjøres uten en grundig utregning hvor også forbrukerne/pasientene får mulighet til å påvirke resultatet.

22.06.20 ble aksjonen høy aktuell igjen da regjeringen, ved finansdepartementet, sendte ut på høring et forslag som innebærer mva på alternativ behandlig fra 2021 dersom den blir vedtatt. Regjeringen tok IKKE hensyn til gode innspill og fikk presset igjennom forslaget ved å inngå et budsjettforlig med Frp. 15.12.20 fikk opposisjonens forslag om utredning om flere terapeuter skal få mvafritak støtte fra Frp slik at dette er nå vedtatt.

19.06.20 kom et forslag fra stortingsrepresentanter fra Ap som også inkluderer mva på alternativ behandling – dette forslaget vil trolig bli behandlet i februar 2021 – og vil da trolig påvirke mandatet og sammensetning til utredning om flere terapeuter/terapiformer igjen skal få mvafritak.

Underskriftsaksjonen avsluttes, siste frist 29. april!

4 768 underskrifter samlet inn på vanlige underskriftslister + 22 789 på opprop.net (oppdatert 23.04.21)

3.11.20 ble 21 898 underskrifter overlevert Stortingsrepresentanter fra Finans- og Helse- og omsorgskomiteen.

Underskriftsaksjonen avsluttes, siste frist 29. april!