Hva med oss med komplekse helseproblemer?

Intervju med Cathrine Lønnerød Brun – bruker av alternativ behandling

Intervjuer: Trine Hamnvik, foto: Ingvild Fjeldstad

I media får vi inntrykk av at alternativ behandlere utnytter utsatte mennesker. Cathrine Lønnerød Brun, med din krevende helsetilstand så skulle jeg tro at du er en av dem?

– Jeg har kun hatt gode erfaringer med alternativ behandling. Jeg liker egentlig ikke å kalle det alternativt. For meg er dette svært naturlig. Det er ikke få behandlere jeg har oppsøkt, for som du nevnte, har jeg hatt et sammensatt sykdomsbilde.

– De siste åtte årene har jeg gått i behandling for en svært krevende kompleks PSTD. Jeg var et svært høysensitivt barn med unge foreldre midt i karriereutvikling. De gjorde så godt de kunne, men manglet kunnskap om behovene til et introvert barn, som skjulte angsten. I 2012 ble jeg sengeliggende i nærmest ett år, med så sterke kroniske smerter at det var vanskelig å hvile og sove. Jeg lå og ristet. Det eneste jeg ønsket var å forsvinne.

Dette høres ut som at det offentlige helsevesenet burde kunne gitt deg hjelpen du trengte ?

– Legene og psykologene i det etablerte systemet har ikke forstått eller hatt verktøyene til å kunne hjelpe meg. Jeg burde egentlig vært fanget opp allerede i tyveårene da jeg ble veldig syk. Istedet ble jeg avvist flere steder. Det var først i 30 – 40 årene at jeg fant alternative behandlere som virkelig så meg og var i stand til å hjelpe. De fikk meg til å erkjenne sannheten. Dette startet en utrolig terapeutisk reise.  Fantastisk, men samtidig trist, fordi jeg har mistet mange år.

– Jeg har fått mye ulik terapi opp gjennom : kroppsrelatert traumeterapeut,  psykoterapeut, akupunktør, naturterapeut/homeopat, somatic experience-massør, klarsynt healer med fl. Hadde det ikke vært for dem, ville jeg ikke vært i live i dag. Det var flere øyeblikk hvor jeg holdt på å gi opp. Jeg har blitt utrolig mye friskere. Blant annet hadde jeg diagosen fibromyalgi. Den er jeg nå helt kvitt. Jeg ønsker nå å komme meg i mer aktivitet.

Konsekvenser av innføring av mva på behandling

I slutten av juni sendte regjeringen ut en høring med frist 3. august. De ønsker å innføre mva på alternativ behandling fra årsskiftet – hva tenker du om det?

– Jeg ville gjerne bidra personlig til høringen men var i dårlig form og klarte ikke sende svaret til finansdepartementet før etter høringsfristen.

– MVA på disse tjenestene ville vært det samme som en dødsdom for meg.  Jeg endte opp med minsteinntekt fra NAV, fordi jeg ble syk før jeg ble sett og klarte å sykmelde meg. Prisene på alternativ behandling var i utgangspunktet altfor høye for min økonomi. Men jeg hadde ikke noe annet valg, og tryglet foreldrene mine om bistand. De har vært helt enorme. Jeg er dypt takknemlig. Men vi hadde ikke klart å betale noe mer.

Men, skal vi tro det vi leser i media, så er det vel slik at metodene ikke fungerer og behandlerne er bare «kvakksalvere» som utnytter utsatte mennesker som deg?

– Kvakksalvere? Det er jeg overbevist om eksisterer. Det finnes også elendige håndverkere, psykiatere og advokater. Men flesteparten er ærlige og flinke. Jeg har kun møtt ufattelig dyktige og kunnskapsrike folk, med evner til å helbrede kompliserte sykdomstilfeller. Mange jeg kjenner har opplevd at det offentlige systemet har gitt dem opp, og noen har vært dømt til å leve med medisinering resten av livet. Omsider finner de noe som faktisk fungerer. Mange av disse behandlerne besitter kunnskap og evner innen blant annet sjokk- og traumeterapi som vanlige psykologer/leger ikke har. Dette kunne jeg sagt veldig mye om. Jeg kjenner flere, inkludert meg selv, som ikke ville vært i live i dag, om ikke det var for denne behandlingen. Jeg har sett det på nært hold, ved å delta i gruppeterapier. Mange har opplevd å bli friske, selv om de trodde løpet av kjørt. Jeg snakker på vegne av minst femti mennesker

Har du noen oppfordringer til politikerne?

– Dere kan bare ikke gjøre dette mot denne bransjen, som hjelper så mange i sykdomsNorge. Det vil være å gi en forferdelig dom til veldig mange med kroniske sykdommer. Det er ofte at de mest sårbare også har en krevende økonomisk situasjon.  Det er mange som har slitt lenge før vi klarte å finne den riktige hjelpen. Behovet er stort for et moderat prisnivå på alternative tjenester. Det handler om at enda flere av oss blir friske nok til å kunne leve verdige liv.  Bidra i samfunnet igjen og gi tilbake. Jeg er overbevist om at det lønner seg for landet vårt i det lange løp.

(artikkel  oppdatert 22.09.20)